Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Nevena Chervenakova  November 30 2011 03:36:34 PM
Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad
Малкото червено посочващо устройство TrackPoint е емблема на дизайна на съвременните ThinkPad лаптопи. Патентовaн от IBM, за пръв път използван именно в ThinkPad, TrackPoint e поредното изобретение, което улеснява работата и осигурява несравнимо удобство. Любопитен факт е, че при пръв опит, ползването на TrackPoint не изглежда изобщо лесно. Ако все пак опиташ и го ползваш 2-3 дни разбираш, че е съвършен и с него се работи с лекота. Започваш да го търсиш при всеки различен компютър, който докосваш и не можеш да си представиш да работиш без него.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

На стандартната QWERTY клавиатура Track point-a се пада между клавишите G, H и B, а mouse бутоните са точно под шпацията. Те са пригодени както за хора пишещи с дясна ръка, така и за тези, които използват лявата, защото се намират на централно място под клавишите. Благодарение на удобното разположение и функционалност на TrackPoint-а, се елиминира напълно необходимостта от използването на външна мишка. Това спестява времето,  необходимо да си сваляш ръката от клавиатурата, за да стигнеш  мишката и да преместиш курсора.  

Тrack point-a предлага алтернативни варианти на червеното капаче за различните лични предпочитания - Classic Dome, Soft Dome или Soft Rim, които се отличават по форма и усещането при допир.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad  Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Малко история

Концепцията за TrackPoint е създадена  през 1984 от Ted Selker, изследовател на PARC (Palo Alto Research Center Incorporated). Той открил проучване, в което се посочвало, че за един потребител отнема три четвърти от секундата в преместване на ръката от клавиатурата на мишката и същото това време, за да я върне обратно. Ted Selker искал да създаде устройство, което напълно да елиминира този ненужен разход на време. Selker построил модел на посочващо устройство, но не е успял да го развие. Три години по-късно, работейки в IBM, Selker имал възможност да се върне към дизайна на TrackPoint-а и да превърне своето откритие в изобретение, което става отличителна характеристика на ThinkPad лаптопите. През 1996 IBM регистрира патент за TrackPoint в Съединените щати.


Comments

1  12/01/2011 12:05:43 PM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Найстина това е една уникална глезотия . А може би scroll бутона под него придава тази уникалност ? :)

2gangelov  12/02/2011 8:38:01 PM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

В имплементирането на тоази навигаиция IBM се явяват в ролята, в която обикновено е Apple. Споменатия инженер, който я измисля е служител на ... Xerox, който измисля TrackPoint във времето, което му е отредено за свободни изследвания. Xerox за пореден път неглижират PC технологийте, което дава шанс на IBM когато този служител става техен кадър.

3Ruslana Angelova  12/06/2011 11:27:14 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Още малко по темата от IBM X-Files ;) - Всъщност минават около 8 години докато TrackPoint „излезе от лабораторията”. Благодарение отново на Jim Cannavino (шефа на PC групата - един от хората заради които има ThinkPad), който обичал да се рови в нереализираните IBM-ски открития. Cannavino бил очарован от изобретението и телефонирал на Selker:

"Ted, this is great. How come we're not using it?"

"They won't let me," Selker said.

"Guess what, Ted," Cannavino replied. "I'm 'they. " – ето как една идея се превръща в продукт, попадайки там където трябва.

Естествено преди финалната реализация изобретението претърпява някои промени. Финалният щрих е на Richard Sapper (един от дизайнерите на ThinkPad) – той предлага червения цвят. Следва борба с бюрокрацията и IBM-ските стандарти, според които е абсолютно скандално да има червен цвят по IBM машина. В първите модели TrackPoint не е съвсем червен, за да мине пред комисията по стандартите е обявен в цвят Магента. С всеки нов модел малката точка ставала все по-ярко червена докато достигне сегашния си вид и стане емблема на една наистина легендарна марка.

4Ruslana Angelova  12/06/2011 11:46:01 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Тук може да научите защо TrackPoint е толкова обичано устройство. Колко време спестява ползването му и защо дори потребителите на Мас го използват:

Why I love the TrackPoint:

{ Link }

5  04/24/2017 9:41:22 AM  great

{ Link }

6SoundAsleep Air Mattress Promo Code  09/08/2022 10:02:11 AM  SoundAsleep Air Mattress Promo Code

Thinkpad is one of the top model laptops of Lenovo. If you running your ThinkPad at home then you need an air mattress that gives you full relaxation during work.

7SoundAsleep Air Mattress Promo Code  09/08/2022 10:03:08 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Thinkpad is one of the top model laptops of Lenovo. If you running your ThinkPad at home then you need an air mattress that gives you full relaxation during work.

https://www.couponstechie.com/promo-codes/sound-asleep-products

8jane donna  04/15/2023 7:27:38 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

The author's use of statistics and data adds credibility to their argument https://coreballgame.com

9Drive Mad  09/28/2023 11:05:24 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

I appreciate what you shared in the post.

10Drive Mad  09/28/2023 11:05:25 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

I appreciate what you shared in the post.

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне





Archives