Новите процесори на Intel - Skylake

Станимир Фъртунов  October 13 2015 10:40:58 AM
През септемрви Intel показа останалата част от 6-тото поколение процесори Skylake. Те са базирани на 14-нанометрова технология за до два и половина пъти по-добра производителност и много по-дълъг живот на батерията. Ocвeн c 14-нaнoмeтpoвa тexнoлoгия зa пpoизвoдcтвo, новите процесори на Intel идват и c нов цокъл (LGА1151), ново вградено графично ядро (Intel HD 5XX), нов чипсет (Z170) и пoддpъжĸa нa нoвa DDR4 пaмeт. Процесорите Skylake ще имат редица подобрения и функции като - по-добра IA и графична производителност при много по-ниска мощност от своите предшественици, Turbo Boost 2.0, Hyper Threading, Direct Media Interface 3.0 (DMI), High Efficiency Video Coding (HEVC), Video Compression Format - VP8  и поддръжка на най-новите програмни интерфейси като DirectX 12, OpenGL 4.3 / 4.4 и OpenCL 2.0. Компанията рекламира новите чипове като модели, които поддържат Intel RealSense 3D camera, Thunderbolt, TrueKey security, Intel Wireless Display и много други технологии, които старите модели не биха могли да предложат.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

Очаква се през последното тримесечие на настоящата година  Intel да пусне и vPro версията на своите Core i5, Core i7, m5 и m7 чипове, както и някои Pentium и Celeron модели, базирани на новата платформа. Разбира се, очакват се също и сървърните Skylake под марката Xeon, както и техните мобилни версии. Общият брой на моделите от 6-то поколение е приблизително 50.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

Голяма част от производителите на тънки и леки лаптопи се обръщат към Core m процесорите, които са изключително икономични правейки ги единствените в този клас. Тези модели са с видеокарта Intel HD 515. Процесорът Core M3-6Y30 работи на номинална честота от 900 MHz, която може да се увeличи до 2.2 GHz, а максималната честота на графичното ядро е 850 MHz. Моделите Core M5-6Y54 и Core M5-6Y57 работят на честота от 1.1 GHz, която може да се покачи до респективно 2.7 и 2.8 GHz. Най-мощният представител сред мобилните процесори е Core M7-6Y75, който работи на базова честота от 1.2 GHz, която може да се овърклокне ( покачи )  до 3.1 GHz, а тази на графичното ядро съответно стига до 1 GHz. Много важна подробност за мобилните процесори на Intel e , че моделите Core M5-6Y57 и Core M7-6Y75 ще поддържат vPro и Trusted Execution технологията. Този тип процесори бихте могли да намерите при най-тънките и най-леките модели на Lenovo, например LaVie Z.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

При настолните машини Intel разделя процесорите на две категории, в зависимост от консумацията са 65 и 47W. Почти всички процесори от тази серия са с видеокарта Intel HD 530, единственото изключение е модела Pentium G4400, който е с Intel HD 510. Процесорите Skylake Core i7-6700K и Core i5-6600K са първите, които бяха пуснати на пазара. Префикса "К" зад цифровото означение на процесора означава, че те са с отключен множител, което от своя страна дава на потребителите по-голяма възможност за overcklock.  Процесорът Core i7-6700K е четириядрен и чипът разполага с 8 MB L3 кеш, базова честота от 4.0 GHz, увеличаваща се до 4.2 GHz, както и Hyper Threading технология. Процесорът ще работи с памет DDR4 на 2133 MHz и DDR3L на 1600 MHz.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

От другата страна, по-слабият модел Core i5-6600K е с четири ядра, като този модел не поддържа Hyper Threading. Базовата скорост на процесора е 3.5GHz и е с възможност за достигане до 3.9 GHz. Този модел разполага с 6 MB L3 кеш и поддръжка на DDR4 и DDR3L памет.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

От Intel показаха и новата линия мобилни процесори Skylake, които целят TDP (Thermal Design Power) от 45 до 35W . Повечето модели от тази серия са с Core i7, което означава, че всичките модели притежават 4 ядра, Turbo Boost, Hyper Threading технолгия. Това са чипове, които ще можете да намерите в мобилните работни станции и геймърските лаптопи. От тази серия ще има и два модела на Core i5, които ще бъдат четириядрени, но отново без Hyper Threading. Един от нестандартните чипове е Core i3-6100H. Той е двуядрен и притежава Hyper Threading, различава се от традиционните модели Core i3, защото за такъв тип процесор честота на работа от 2.7GHz е необичайна. Това всъщност е четвъртият модел в целия сегмент на Skylake, който е двуядрен и работи на толкова голяма базова честота. Повечето от моделите на HQ/H серията са с Intel HD 530.

 Image:Новите процесори на Intel - Skylake

След мощните модели се нареждат и тези с ниска консумация от U серията, които представляват по-голямата част от мобилните чипове на Intel по обем на продажби. Тази серия включва модели процесори като: Pentium, Core i3, Core i5, Core i7, всички от които са двуядрени и целя 15W TDP. Всички процесори притежават Hyper Threading, но Turbo Boost имат само моделите с Core i5 и i7. Графичната карта при повечето е Intel HD 520, като при Pentium модела е HD 510, а в някои частни случаи е Iris Graphics 540.

И на последно място, но не и по важност, ще разгледаме два нови процесора на Xeon, които са изцяло предназначени за мобилни устройства. И двата са четириядрени с Hyper-Threading и Turbo Boost. По-слабият е с базова честота 2.8GHz, а по-мощният е с 2.9GHz с Turbo Boost и достигат до 3.8GHz. Тези числа надхвърлят всички представи, но най-бързият мобилен четириядрен процесор от 6-то поколение е i7-6920HQ, който се изравнява с най-добрите от Xeon. Моделите са заредени и със специална версия на Intel HD graphics - P530. С такъв тип процесори са и новите мобилни работни станции на Lenovo P50 и P70.

Очаквайте до края на годината новите геймърски лаптопи Lenovo IdeaPad Y700 с 6-то поколение процесори в Lenovo Exclusive Store!
Comments
No Comments Found
  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне





Archives