Колко е важно да бъдеш „зелен”?

Таня Колева  June 16 2010 05:58:39 PM
В съвременния динамичен свят и забързаното си ежедневие, при избора на техниката, с която работим, обръщаме внимание повече на параметрите и цената, отколкото на нейното влияние върху околната среда. Важно е да оценяваме и да се стремим да запазим това, което ни дава природата, тъй като ресурсите не са неизчерпаеми. Екологичните характеристики могат да спомогнат за значителна икономия на изразходваната енергия и намалени вредни емисии, което съответно означава и намаляване на разходите. Все повече организации се насочват именно към закупуване на такъв тип техника и включват екологични директиви в своята политика, които не си остават само на хартия, а се спазват. От друга страна, производителите се стремят да създават повече „зелени” продукти, с намалени вредни емисии и по-ниска енергийна консумация, без това да се отразява на техните характеристики или производителност.
Като отговорна компания, Lenovo застава зад своите цели за опазване на околната среда и екологичните програми не са само идеи за дизайна и производството, а неразделна част от целия бизнес процес. Това е и една от причините да се наложи на пазара с енергийно-ефективни продукти, в които са вложени голяма част рециклирани материали.
Настолните и преносими компютри са с характеристики, спомагащи за значително намаляване на вредните емисии, на енергийната консумация и съответно - на разходите. Ето някои от тях:
Power Manager
– оптимизира захранването на системата и може да доведе до 69% редуциране на изразходваната енергия от един персонален компютър за една година.
Active Thermal Management
– регулира оборотите на вентилаторите според външната температура.
Dynamic Brightness Control
– удължава живота на батерията, като намалява яркостта на дисплея при действия, за които не е необходима пълна осветеност – стартиране, изключване, скрийнсейвър и т.н.
Hybrid Graphics
– хибридна графична карта, която позволява лесно превключване между интегрирана и дискретна графика, като спомага за пестене на енергия при работа с приложения с по-ниски изисквания.
Active Directory and LANDesk
– позволява отдалечено управление на захранването на компютрите от ИТ персонала.
Не на последно място трябва да се споменат и материалите, използвани при производството на продуктите от сериите Think на Lenovo. При избора им се набляга не само на тяхната надеждност и здравина, но и на възможностите за рециклиране. В състава на някои от тях процентът на вложените рециклирани материали достига 90%, една наистина впечатляваща стойност. Начинът на транспортиране на стоките също има значение, затова компанията се ориентира от въздушен към морски транспорт, който влияе по-малко на околната среда и отделя много по-малко вредни емисии. Опаковките на продуктите също са изработени от 100% рециклирани материали.
Енергийната ефективност е един от основните параметри при създаването на продуктите от Think сериите. По-ниската консумация на енергия може да намали разходите до 69%. Сертифицираните като EPEAT Gold, GREENGUARD, ENERGY STAR 5.0 продукти на Lenovo гарантират в най-голяма степен намаляване на влиянието върху околната среда и грижата за нейното опазване.
Вместо заключение – нека всеки от нас при избора на своя нов компютър или монитор да помисли и за това как използването на тази техника би повлияло на природата. Дори и водещият мотив да е само по-ниската сметка за ток, все пак си струва да предпочетем продукт, чийто производител наистина се стреми да запази и да не руши това, което имаме. В този смисъл, Lenovo е компания, която се стреми да подпомогне опазването на красотата и чистотата на нашата планета.


Comments
No Comments Found
  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне





Archives