Lenovo IdeaPad S10-3t - компютърът, който ми трябваше

Emiliya Stoycheva  June 24 2010 04:14:16 PM
От около половин година ми хрумна идеята да си взема лек мобилен компютър, който да комбинира като функционалност четец и видеоплеър и да има безжична връзка, да е малък и да се носи в дамската чанта, батерията му да издържа дълго и т.н. Въобще, играчка за свободното време.

Доста модели разгледах , някои дори ми дадоха да тествам и все не беше „това” (което исках). Естествено предпочитах да бъде от марката Lenovo, но на тези, които ми харесваха, им липсваше „тъчскрийн-а”, който щеше да направи от компютъра четец на книги.

Докато преди около месец случайно попаднах на статия за Lenovo IdeaPad S10-3t в интернет. Оказа се, че от Lenovo са откликнали на моите желания и са произвели компютъра - мечта. На всичко отгоре, не беше и скъп.

Отидох в магазина на Lenovo да ги разпитам за модела (дали ще го има, кога ще го има и т.н.) и изненада!! Той беше там и се мъдреше на една лавица с цялата си прелест.

Естествено, веднага поисках да го тествам и търсенето ми приключи там. „Лепна” ми идеално.

За жалост се оказа, че това е само мостра и все още го няма в наличност. И започна голямото чакане. В продължение на две дълги седмици почти всеки ден питах кога ще има доставка. И ето ме накрая - щастлив притежател на Lenovo IdeaPad S10-3t.


Image:Lenovo IdeaPad S10-3t - компютърът, който ми трябваше

И така, накратко впечатленията от използването на Lenovo IdeaPad S10-3t в продължение на една седмица:

Корпусът му е много елегантен. Заради закръгляванията от всяка страна е удобно да се държи в ръката в таблетен режим. Теглото е много добро - достатъчно е лек (само 1.25 кг). Клавиатурата е голяма и удобна. Тъчпадът е без отделни бутони на мишката. Той е малък, но в достатъчно разумни граници.

От лявата част на екрана има допълнителни бутони - ротация на екрана, включване на Lenovo NaturalTouch, включване / изключване на звука. Ротацията на екрана работи много бързо, всички прозорци веднага се завъртат и се разпъват пропорционално.

Екранът е лъскав и има отблясъци, но те са малко и не пречат. Ако екранът беше малко по-матов, може би щеше да е по-добре. Преди това, обаче, гледах подобни модели на други производители с по-матовите екрани. Те дразнеха повече.


Image:Lenovo IdeaPad S10-3t - компютърът, който ми трябваше

Multitouch екранът реагира доста добре и не се променя при натиск. Екранът е достатъчно голям и широк. Яркостта на екрана е повече от достатъчна.

При работа в интернет съдържанието на браузера се намалява пропорционално, за да се събере в екрана, като същевременно се чете достатъчно добре.

Продължителността му на работа без захранване е около 4 часа при високо натоварване (инсталиране на програми и т.н.) и умерена яркост на екрана (някъде на третото деление на скалата).

Моделът, който си взех, е с 1 GB памет. Планирам в бъдеще да му увелича паметта на 2GB, но за сега не чувствам необходимост. И сега работи достатъчно бързо. Дисковото му пространство за такава малка машинка е огромно – 250GB. За първи път разполагам с такова. Не ми е необходимо да „складирам” данни на други носители.

Първоначално намеренията ми бяха да ми бъде компютър само за забавление и почивка: четене на книги, разглеждане на снимки, гледане на филми, ровене в интернет. С всички тези задачи той се справя перфектно и в нормален, и в таблетен режим.

Тъй като работата ми е до голяма степен свързанa с Lotus Notes, реших да му инсталирам пълния клиент заедно с „дизайнер” и „администратор”. Тайно се надявам, от сега нататък, когато излизам по работа извън офиса , при демонстрации и обучения на студенти, вече да не мъкна тежкия си служебен компютър заедно със захранването му, а това малко бижу. Мисля, че ще се получи :)

Comments
No Comments Found
  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне





Archives