Lenovo ThinkPad с Linux

Ганчо Ангелов  October 6 2009 04:59:14 PM
Здравейте,

        Ето една интересна не само за мен тема – Lenovo ThinkPad с Linux.

        В тази тема ще Ви представя накратко впечатленията ми при работа с ноутбук Lenovo ThinkPad с няколко различни дистрибуции на операционната система Linux, за която наистина може много да се пише.

        Като начало, нека да се отърсим от заблудата, че Linux е операционна система, която е единствено команден ред и много писане, за да накараш нещо да работи. Благодарение на многото приложими графични среди, като GNOME, KDE, Xfce, Motif и др., потребителят може лесно и бързо да инсталира, конфигурира, дори да модифицира (ако има знанията) всичко по операционната система, графичните среди и приложенията, тъй като почти всички са написани под отворен код.

        Наистина, изборът на Linux дистрибуция първоначално е малко труден от гледна точка на това каква графична среда ще се ползва, какви приложения включва дистрибуцията, начин на администриране и най-важното - поддържа ли наличния хардуер.  Някои модели ноутбуци ThinkPad идват с прелоуд от Lenovo със SUSE Linux, включващ в себе си и някои от познатите ни програми от ThinkVantage технологиите. Почти всички известни дистрибуции на Linux, като Fedora, Ubunto, Debian, openSUSE, Slackware, поддържат хардуера на повечето модели ThinkPad, като интересното, е че дистрибуциите включват в себе си по подразбиране на инсталацията им всички приложения и програми, необходими за работата ни, като програми за текстообработка, графична обработка, програмиране, мултимедия, игри и много други, което прави Linux бърз, лесен и най-важното – безплатен!

        SUSE Linux и Ubunto още при инсталацията намират почти всичкия хардуер, който е включен в ядрото или като модул към него. Ако при някои модели ThinkPad те не открият всички необходими устройства, потребителите могат да намерят драйвери за Linux от Интернет и да ги добавят. Не така обаче стоят нещата с RedHat Enterprise Linux 5 с KDE графичен интерфейс, на който се бях спрял преди няколко години. Някой ще си каже „сървърно базиран Linux на ThinkPad, странна работа”. Да, но търсенето в Интернет на драйвери на почти всички устройства, компилирането им и настройките, а в последствие и на програмите работещи с тях, отнема доста време в четене докато се осъществи на практика, но така се придобива знание и се разбира как точно са направени нещата и как действат. Ако почвате инсталация на каквато и да е Linux дистрибуция, включваща в себе си инструмента за защита SELinux, горещо Ви препоръчвам да го изключите от самото начало и ако имате нужда от него в последствие, да го включите и настройвате. Ще си спестите доста главоболие с това! На мен най-трудно ми беше компилирането и настройката на драйвера за тракпойнта, като използвах основата на такъв за RedHat 9. Трудно се намират и всичките библиотеки за драйвера, които не са включени в RHEL. Също така, може да се каже, че това е Linux дистрибуция, която не включва никакви мултимедийни приложения и трябва допълнително да се компилират кодеци и плеъри. Същото се отнася и за файловите системи, като NTFS например, която е заклеймена от RHEL, но благодарение на проекта Linux-NTFS, можете да модифицирате ядрото да поддържа и тази файлова система. След като направите толкова много неща, започвайки от самото начало и сте придобили знанията, много трудно бихте се разделили с него! Това ме доведе до проект създаден  и спонсориран от RedHat – Fedora Project. Fedora е безплатна (за разлика от RHEL, където само поддръжката и е платена) операционна система с отворен код, с която работя в момента. При инсталацията си обхвана всичкия хардуер, функционалните бутони, а и включва в себе си множество приложения за GNOME и KDE, които ги редувам при работа, зависимост от настроението ми. Единственото, което ми е направило впечатление, е че не се поддържат DVD и  MPEG Layer 1/2/3, поради лицензионната им политика, но благодарение на проект, като RPM Fusion, може да се добавят доста инструменти.

        Всичко това, взето заедно, дава на потребителя голяма свобода и удоволствие за работа или развлечение с любимия му ThinkPad ноутбук.
Comments

1Николай Владимиров  10/08/2009 2:23:17 PM  Lenovo ThinkPad с Linux

Само няколко бележки. Подръжката за хардуера е добра, но не цялостна.

Ще опиша само неща които лично съм подкарвал.

В кърнъла до преди известно време нямаше подръжка за APS, но вече има.

В модерните дистрибуции( Fedora 11, Ubuntu 9.04) батерията държи около половин-един час под обявеното за модела при нормално използване. Миналата година над 2 часа беше почти невъзможно да се изтиска.

Всички нови {T,R}{4,5}00, които съм пробвал с вградено интелско видео(4500MHD) вървят перфектно с изключение на fingerprint четците ( AES 2810 за повечето модели) за него няма драйвери, най вероятно няма и да има. Освен това не се подържа хардуерната HD акселерация заради щатски законови ограничения.

За по-старите модели:

Стари T-серии с Ati Mobility Radeon 9600/ FireGL T2 ( T42, T42p) вървят без никакви проблеми

Има огромни проблеми с Radeon 7500(при Т41 примерно)

Също така при X40 i855 видео драйвера почти не работи.

2goran  10/08/2009 7:00:06 PM  Lenovo ThinkPad с Linux

@ Николай

Съгласен съм 100% за батериите! Това е една от причините да крепя уиндоуса на моя thinkpad. Просто под другите ОС Леново не предлагат достатъчно съвършенно управление, което да изтиска максимума време от батерията, дори с поддръжката на APS.

От друга страна, ако постигаш около час под обявеното за модела, то си в границата на нормалното, т.к. обявените стойности са МАКС - т.е. като изключиш каквото можеш и почти не работиш на машината!

3Miro  11/02/2009 12:11:31 PM  ... а с МАС ОС?

До колко е възможно инсталирането на MAC OS на Thinkpad-овете?

4nemanema  12/21/2009 1:47:31 PM  Lenovo ThinkPad с Linux

Здрасти !

От година и половина съм с W500 4062 и само пръстовия четец неможе да се сработи с ОС-а, използвам малък трик за превключване на двете видео карти. Батерията е 6 клетъчна и си работи перфектно. Издържа до ~ 3 часа и 20 мин. с вградената карта под Федора. Проблем има само с плащането на ОС, който не искам и не ползвам ! Кой вносител в БГ продава без платена ОС ?

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне

Archives