Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Nevena Chervenakova  November 30 2011 03:36:34 PM
Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad
Малкото червено посочващо устройство TrackPoint е емблема на дизайна на съвременните ThinkPad лаптопи. Патентовaн от IBM, за пръв път използван именно в ThinkPad, TrackPoint e поредното изобретение, което улеснява работата и осигурява несравнимо удобство. Любопитен факт е, че при пръв опит, ползването на TrackPoint не изглежда изобщо лесно. Ако все пак опиташ и го ползваш 2-3 дни разбираш, че е съвършен и с него се работи с лекота. Започваш да го търсиш при всеки различен компютър, който докосваш и не можеш да си представиш да работиш без него.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

На стандартната QWERTY клавиатура Track point-a се пада между клавишите G, H и B, а mouse бутоните са точно под шпацията. Те са пригодени както за хора пишещи с дясна ръка, така и за тези, които използват лявата, защото се намират на централно място под клавишите. Благодарение на удобното разположение и функционалност на TrackPoint-а, се елиминира напълно необходимостта от използването на външна мишка. Това спестява времето,  необходимо да си сваляш ръката от клавиатурата, за да стигнеш  мишката и да преместиш курсора.  

Тrack point-a предлага алтернативни варианти на червеното капаче за различните лични предпочитания - Classic Dome, Soft Dome или Soft Rim, които се отличават по форма и усещането при допир.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad  Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Малко история

Концепцията за TrackPoint е създадена  през 1984 от Ted Selker, изследовател на PARC (Palo Alto Research Center Incorporated). Той открил проучване, в което се посочвало, че за един потребител отнема три четвърти от секундата в преместване на ръката от клавиатурата на мишката и същото това време, за да я върне обратно. Ted Selker искал да създаде устройство, което напълно да елиминира този ненужен разход на време. Selker построил модел на посочващо устройство, но не е успял да го развие. Три години по-късно, работейки в IBM, Selker имал възможност да се върне към дизайна на TrackPoint-а и да превърне своето откритие в изобретение, което става отличителна характеристика на ThinkPad лаптопите. През 1996 IBM регистрира патент за TrackPoint в Съединените щати.


Comments

1  12/01/2011 12:05:43 PM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Найстина това е една уникална глезотия . А може би scroll бутона под него придава тази уникалност ? :)

2gangelov  12/02/2011 8:38:01 PM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

В имплементирането на тоази навигаиция IBM се явяват в ролята, в която обикновено е Apple. Споменатия инженер, който я измисля е служител на ... Xerox, който измисля TrackPoint във времето, което му е отредено за свободни изследвания. Xerox за пореден път неглижират PC технологийте, което дава шанс на IBM когато този служител става техен кадър.

3Ruslana Angelova  12/06/2011 11:27:14 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Още малко по темата от IBM X-Files ;) - Всъщност минават около 8 години докато TrackPoint „излезе от лабораторията”. Благодарение отново на Jim Cannavino (шефа на PC групата - един от хората заради които има ThinkPad), който обичал да се рови в нереализираните IBM-ски открития. Cannavino бил очарован от изобретението и телефонирал на Selker:

"Ted, this is great. How come we're not using it?"

"They won't let me," Selker said.

"Guess what, Ted," Cannavino replied. "I'm 'they. " – ето как една идея се превръща в продукт, попадайки там където трябва.

Естествено преди финалната реализация изобретението претърпява някои промени. Финалният щрих е на Richard Sapper (един от дизайнерите на ThinkPad) – той предлага червения цвят. Следва борба с бюрокрацията и IBM-ските стандарти, според които е абсолютно скандално да има червен цвят по IBM машина. В първите модели TrackPoint не е съвсем червен, за да мине пред комисията по стандартите е обявен в цвят Магента. С всеки нов модел малката точка ставала все по-ярко червена докато достигне сегашния си вид и стане емблема на една наистина легендарна марка.

4Ruslana Angelova  12/06/2011 11:46:01 AM  Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Тук може да научите защо TrackPoint е толкова обичано устройство. Колко време спестява ползването му и защо дори потребителите на Мас го използват:

Why I love the TrackPoint:

{ Link }

5  04/24/2017 9:41:22 AM  great

{ Link }

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне

Archives