Thinkpad Innovation - Да бъде светлина

Goran Angelov  November 16 2011 08:55:25 AM
Thinkpad са всепризнати като изключителни машини в почти всяко едно отношение. Това е факт, който е неоспорим за хората с дълъг опит в PC индустрията. От друга страна за повечето остава тайна какво толкова е "легендарното" в тези на пръв поглед скучни, ръбовати и консервативни лаптопи. Истината е, че голяма част от днешните удобства и "екстри" в мобилните компютри дължим на изобретателността на инженерите в лаборатоиите на IBM, създатели на марката ThinkPad. ThinkPad има изключителна история, която може да разгледате подробно по модели на този сайт, но тук не искам да разглеждам етапите на развитието му, а да се опитаме да разкажем историите и някои любопитни факти за Think иновациите, вложени в продуктите.
В тази първа тема искам да се спра на една от най-удобните "екстри", на която се радвам във всеки един ThinkPad, който съм ползвал досега. Това е така наречения ThinkLight. Малка LED лампа, разположена върху горния ръб на екрана, която има за цел да освети клавиатурата при липса на достатъчно светлина. Аз толкова отдавна съм свикнал с нея, че ми е трудно да повярвам колко много хора ползват ThinkPad, а не подозират за съществуването и.
Image:Thinkpad Innovation - Да бъде светлина

Снимката по-горе всъщност илюстрира откъде идва идеята за създаването на ThinkLight. Историята е добре описана от прекия виновник - Дейвид Хил, който дълги години води в IBM проектирането на продуктите в IBM Personal Computing Division, а днес е Vice President of Lenovo corporate identity and design. Портфолиото на г-н Хил е забележително, но според мен най-ярко в короната му свети брилянта на Thinkpad-a. Именно на г-н Хил дължим последователното развитие и приемствеността на основния дизайн от първия ThinkPad преди 19 години, та до днес.

Дейвид Хил

Отделих толкова внимание на г-н Хил не само защото той е икона в дизайна, но и защото измислянето на ThinkLight е по негова инициатива. На Дейвид му се налагало много да лети с дълги нощни полети, а му било неудобно да притеснява другите пътници, като ползва лампата на седалката в самолета. Затова той предлага идеята за осветеност на клавиатурата, която Yamato Design Center превръщат в ThinkLight. Интересен факт е, че Yamato Design Center е студиото, което проектира първия ThinkPad за IBM и работи и до ден днешен по неговото развитие за Lenovo.

За първи път ThinkLight е вградена в ThinkPad iSeries модел 1460/1480, която е първата специално създадена серия насочена към широк кръг потребители.
На снимката по долу може да видите как е изглеждал модела още през далечната 1999г, когато за първи път е пуснат на пазара.
ThinkPad iSeries модел 1460/1480
За любителите на подробностите ще дам и характеристиките на модела:
  * Intel Mobile Celeron 433 MHz CPU
  * ATI Rage Mobility M video controller with 4MB
        o 14.1" TFT display with 1024x768 resolution
  * 64MB PC-66 memory standard
  * 4.8GB HDD
  * ES1946 Audio controller
  * DVD-ROM drive (non-removable)
  * MiniPCI slot with a Lucent 1646 Modem
  * CardBus slot (Type 3)
  * ThinkLight

Днес почти няма модел на ThinkPad, който да няма ThinkLight инсталиран в него. Който не знае как да го ползва нека пробва комбинацията по-долу:
Image:Thinkpad Innovation - Да бъде светлина
Самият избор на комбинацията също е страхотно решение. Първоначалния замисъл е било да има специален физически ключ или бутон, но анализът на IBM е показал, че в тъмното много по-лесно ще намериш най-долния ляв и най-горния десен ъгъл на клавиатурата отколкото някое скрито бутонче.

IBM винаги са имали проблеми да наложат перфектни технологични решения на крайните потребители. ThinkLight е също пример за това. Имам колеги, които с години работят с ThinkPad и когато им покажа какво имат са изумени, че досега не са го ползвали. На мода сега излиза клавиатура с подсветка. Дори се появи и първия Thinkpad с такава - ThinkPad X1. Не искам да определям, кое е по-добро. Може би и двете имат място, но все пак подсветката поражда повече дизайнерски и технологични проблеми като защитеност от течности и мръсотия на клавиатурата. Все пак ThinkLight има едно уникално предимство - с нейна помощ можеш да четеш и хартиени документи, докато на клавиатура с подсветка това е невъзможно.

В тази статия са ползвани материали на IBM,  Lenovo и Дейвид Хил.
Comments
No Comments Found
  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне





Archives