Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

Nevena Chervenakova  September 20 2013 05:02:46 PM
Наскоро в един от офисите ни в София имахме пожар. През нощта във фаталния петък 13.09 (не е за пропускане, че се случи малко преди 00:00 ч. на 14.09) се е запалил конвекторен климатик в едната от стаите. Най-близо до огъня е бюрото с отворения и включен ThinkPad W520 на един колега.
От изпепеляващата горещина клавишите и рамката на екрана са се огънали. При оглед oт по-близо има следи от паднал горящ отломък от огъня върху клавиатурата. ТhinkPad-ът остава работещ. Информацията от лаптопа е защитена и невредима, а колегите - смаяни от забележителната издръжливост на машината.

Image:Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

“От направения оглед на лаптопа и от малка сверка в интернет за температурата на топене на пластмасата, предполагам че температура е била около 220 - 240 °C. Поради това, че лаптопът е бил отворен, върху него има най-много щети от пожара”
, споделя инж. Георги Младенов от Сервизния център Lenovo. „Единствените щети по машината са външните пластмаси, дънната платка се е запазила поради наличието на магнезиев корпус, а дисплеят не се е спукал тъй като материалът, от който е изработен, е по-еластичен от стъкло и има по-висока температура на топене."

Във Facebook профила на Lenovo Exclusive Store имаше някои коментари за тетрадката и телефона, които не са обгорели. Ето какво казва  нашият колега по въпроса: "Относно коментарите във Facebook за тедрадката и телефона  - тяхното запазване се дължи на това, че пластмасата на телефона е значително по дебела и е с около 50см по в страни от лаптопа, а температурата на възпламеняване на хартията е около 230 - 240 C на директен огън т.е. ако и тя е била отворена като лаптопа е нямало да я има на снимката. "  В допълнение - ако имаше въглен върху тетрадката, едва ли щеше този въпрос да подлежи на коментар.

Лаптопите от ThinkPad W серия са мобилни работни станции от корпоративен клас с изключителна производителност и издръжливост.
И ноутбукът от епицентъра на пожара доказа, че е ULTIMATE BUSINESS MACHINЕ – за потребителите  с високи изисквания без компромис с качеството или съмнение в сигурността. Вече 20 години ThinkPad е символ на качество и надеждност и е предпочитаната марка бизнес ноутбук.

Военни тестове за издръжливост
гарантират здравината и надеждността на ThinkPad моделите в тежки работни или форсмажорни условия като висока/ниска температура, температурен шок, запрашеност, влажност, ниско налягане и др. Имахме и драматичната възможност да проверим издръжливостта и на практика.

Гледали сме филмчета с оцелели ThinkPad-и след пожар (като това по-долу), но беше изумително да видиш на живо в какви условия е оцелял  служебния ТhinkPad W520.  

Ето накратко някои от специфичните особености от легендарния дизайн на ThinkPad, гарантиращи висока издръжливост и надеждност:

  • Защитата на хард диска при удари благодарение на гъвкави конектори предпазва от загуба на данни.
  • Вътрешно магнезиево шаси – Roll Cage гарантира солидна издръжливост и цялостна защита на екарана и вътрешните компоненти.
  • Устойчива на разливане клавиатура и канали отвеждащи течностите далеч от компонентите.
  • Подобрени вентилатори предпазват от прегряване и прах.
  • Хардуерно базирана защита осигурява допълнително ниво на сигурност от неоторизиран достъп.
  • Стоманени панти на дисплея осигуряват по-стабилно прикрепване между дисплея и тялото на ноутбука.
  • Някои модели като ThinkPad® X1 Carbon имат карбонови нишки в корпуса за изключителна издържливост.
  • Вложените ТhinkVantage технологии - интуитивен пакет от хардуерни и софтуерни инструменти, се грижат за ТhinkPad-a Ви, за да имате време да се концентрирате върху работата си, а не върху поддръжката на компютъра.

Comments

1Bukmop  09/23/2013 11:35:19 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

Всичкото много хубаво, надежни машини са, но ми обеснете защо ефтината китайска химикалка върху тефтерчето е цяла, нима искате да ме убедите че те имат по хубава пластмаса от Thinkpad и наистина хартията гори при 233 градуса, но преди това тя пожълтява което почва при над 150 градуса. Което значи че температурата около лаптопа е била под 150. Освен това защо екрана на монитора е като нов а стойката му е мръсна?

2KGogov  09/24/2013 11:00:59 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

Екрана на монитора също е покрит целия с пепел, но по-финна. Вероятно светкавицата на телефона е направила този ефект да не изглежда засегнат. Цялата рамка на монитора също е леко разтопена. Другото, което пропускате е това че екраните са разположени перпендилулярно на пламаците, докато химикалката и листчетата са легнали и имат доста по-малка площ за загряване.

3jasonmartin  10/26/2018 6:23:17 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

ThinkPad T410s е съчетание на стилен дизайн, висока производителност и функционалност. Той е перфектният преносим компютър за мобилните потребители, които се нуждаят от лек и тънък преносим компютър, без да се прави компромис с характеристиките. run 3 https://run2.online/run-3

4josecox  10/26/2018 6:26:21 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

{ Link:run2.online/run-3 }

5josecox  10/26/2018 6:26:38 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

{ Link }

6character count  12/17/2018 4:34:03 PM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

thanks for sharing such a brief and informative article which indeed has given me a lot of information which is useful.

7rakesh kumar  07/01/2021 11:40:05 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

[url=https://www.bbcode.org/]This be bbcode.org![/url]

<a href="https://www.w3schools.com/">Visit W3Schools.com!</a>

https://google.com

{ Link }

8fincherdavid  07/01/2021 11:41:18 AM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

Thanks for the best share and i loved it,

{ Link }

9James Wilson  10/11/2021 7:43:49 PM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

This is amazing. Thanks for sharing that.

10James Wilson  10/11/2021 7:45:04 PM  Тrue story: ThinkPad оцеля след пожар и работи

[url=https://cinemahdapk.co/cinema-hd-not-working-no-data-fixed/]fix cinema hd not working[/url]

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне

Archives