Are you cool enough? Да поговорим за охлаждане

Мария Тодорова  April 10 2014 11:59:03 AM
Когато избират лаптоп хората се интересуват предимно от мобилността, размера на екрана, скоростта на процесора, паметта. Рядко някой се сеща да пита как стои въпросът с охлаждането. Може да имате последен модел лаптоп с перфектни характеристики, но без добро охлаждане, което може да Ви създаде проблеми и да не получите желаната производителност.

Днешните преносими компютри ни позволяват да работим почти навсякъде. При по-малките и по-тънки модели пространството за циркулация на въздуха e ограничено и ако поставите лаптопа на канапе или друга мека повърхност, съществува опасност той да прегрее.

Image: Are you cool enough? Да поговорим за охлаждане

Преносимите компютри, също както и настолните, лесно могат да прегреят. Топлината се генерира от електронните компоненти и цялата работа, която вършат, затова ефективната охлаждаща система е от решаващо значение, за да разсее тези огромни количества топлина. Лаптопите са склонни да прегреят по-бързо, тъй като техните компоненти са събрани в по-малко пространство и съответно обема за циркулация на топлия въздух е значително по-малък. Прегряването може да доведе до сериозни проблеми. Могат да се повредят голяма част от ключовите компоненти, включително процесор, батерия, хард диск. При по-продължителна работа при високи температури можете да достигнете до Hard drive failure и дори да загубите част от информацията на Вашия лаптоп.  Вероятността за Hard drive failure нараства между 20% и 30% за всеки 10 градуса над препоръчителната температура. Това е причината на пазара да се появят допълнителните охлаждащи подложки.

Какво трябва да знаете за охлаждащата технология в преносимите компютри?

Наличието на вентилационни отвори отстрани е задължително. Ако те се намират в задната или долната част на лаптопа има по-голяма вероятност те да се запушат, ако поставите лаптопа върху канапе, легло или друга мека повърхност.

Във вътрешността ноутбукът трябва да има повече от една топлинна тръба (heat pipe), за предпочитане медна. Преносимите компютри с една тръба образуват горещи точки (hot spots) в лаптопа, често можете да усетите тези места при работа, това е и причината много модели от различни марки да изгарят. Няколко топлинни тръби ефективно придвижват горещия въздух далеч от процесора и разсейват топлия въздух, който се намира в преносимия компютър. Наличието на повече от една топлинна тръба е за предпочитане, защото има по-малка вероятност горещият въздух да остане вътре в лаптопа и да причини нежелани последствия.

Image: Are you cool enough? Да поговорим за охлаждане

ThinkPad – съвършено охлаждане

ThinkPad моделите притежават и двете неща – вентилационни отвори отстрани и множество топлинни тръби във вътрешната част, което прави охлаждането им много по-добро. ThinkPad разполагат и с диагонални вентилационни отвори от долната страна на лаптопа, които ускоряват движението на въздушния поток и намаляват зависимостта от основните отвори.  Може би ще кажете, че това ще доведе до повече прах в машината. Вентилационните тръби на ThinkPad обаче са антистатични, което предпазва от навлизането и натрупването на прах във вентилационните отвори.

В основата на всяка охлаждаща система е вентилаторът. При охлаждането на ThinkPad е използван уникален “owl wing” дизайн на вентилатора, вдъхновен от крилете на бухал, за ускорение и подобрение на циркулацията на въздушния поток в лаптопа. Перките на вентилатора имат назъбена форма, която им позволява да задвижват повече въздух в минута, при по-ниски обороти и точно това свежда шума от вентилатора до минимум.

Image: Are you cool enough? Да поговорим за охлаждане

Последното седмо поколение “owl wing” вентилатори е най-доброто, което Lenovo са създавали до сега. Перките на вентилатора са увеличени от 37 на брой до 47 и са разположени така, че да намалят шума от вентилатора. Според проучванията това осигурява до 28% по-добро охлаждане при последните модели ThinkPad.

Според нас, дори и без последните подобрения, моделите ThinkPad винаги са били с отлично охлаждане, а сега вече е и съвършено. И не забравяйте да проверите как стои този важен въпрос с лаптопа, който сте избрали – независимо от цената, външния вид и характеристиките му.

ThinkPad охлаждане в действие



По материали от http://blog.lenovo.com/




Archives