ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Таня Колева  January 11 2010 09:08:09 AM
В началото на новата година Lenovo ни представи двата нови модела ThinkPad x100e и ThinkPad Edge. Производителят този път наистина успя да ни изненада, разчупвайки всички представи за визията на традиционния ThinkPad. Х100e е най-малкият представител на тази продуктова линия и се вмества в класа на нетбуците. На пръв поглед външният вид следва тенденциите на емблематичния дизайн на ThinkPad. Това, което ме учуди най-много беше, че този модел освен в класическия черен цвят, ще се предлага и в червен (Heatwave Red) и в бял (Arctic White). Доста смела стъпка от страна на Lenovo, която, според мен, ще допадне най-много на дамите, които искат да притежават надежден, добре оборудван и високопроизводителен малък компютър със стилна и изчистена визия.




Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха




ТhinkPad x100e е ултрапреносим компютър, ориентиран предимно към потребителите от малкия и среден бизнес. Налице е характерната за тази продуктова линия здравина на корпуса и качествена сглобка, внимание към детайлите, ориентирани към по-голямо удобство при работа, въпреки че липсва металната решетка Roll Cage, осигуряваща допълнителна защита. Той е с 11.6" HD дисплей, който предлага високо качество на изображението, а уеб камерата със сензор за осветеността е разположена в горната част. Клавиатурата също е с променен дизайн, но трябва да се отбележи наличието на задължителния и емблематичен за тези преносими компютри TrackPoint и защита при разливане на течности. Размерът на бутоните е с незначителна разлика от тези на стандартен лаптоп. Мultitouch тъчпадът е по-широк, с гладка повърхност и изключително удобен.




Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха




В ТhinkPad x100e са използвани процесор AMD Athlon Neo, графична карта ATI Radeon HD 3200 и VISION Pro технология, които осигуряват по-висока производителност от стандартен нетбук и пълноценно мултимедийно изживяване. Оперативната памет е DDR2, твърдият диск е с капацитет 160, 250, 320 GB (в зависимост от модела) и със защита Active Protection System. Възможностите за връзка са стандартните – WiFi, Gigabit Ethernet, като Bluetooth и WWAN са налични при определени модели. Има три USB порта, единият е разположен от дясната страна, близо до четеца за флаш карти. Както при останалите нетбуци, липсва оптично устройство, но не е проблем да се добави външно такова. Новото при тази серия е наличието на комбо аудио жак – може да се използва като изход за слушалки или вход за микрофон, като системата разпознава какво е включено в момента. Не е пропуснат и вграденият микрофон, а говорителите са два с качествен стерео звук. Теглото на ТhinkPad x100e е само 1.33кг, изключително лек и удобен за носене, благодарение на компактните си размери. Животът на батерията е до 5 часа за 6-клетъчната, напълно достатъчен за работа извън офиса. Не на последно място трябва да се обърне внимание и на доста атрактивната цена – от 499$, което ще го направи достъпен и за потребителите с по-ограничен бюджет. Не са забравени и Think Vantage технологиите, улесняващи значително поддръжката и работата с ТhinkPad x100e.






Да разгледаме и ThinkPad Edge 13” – първият от новата ThinkPad Edge серия, който ще бъде последван от 14” и 15” модели през март тази година. Тази серия ще бъде насочена отново към потребителите от малкия и среден бизнес. Lenovo залага на традиционния стилен и изчистен дизайн и класическия черен цвят на корпуса, но добавя и възможност за избор – модел в червено. Ъглите са леко заоблени и със сребрист кант, който придава изискана и елегантна визия.


Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха




Легендарната издръжливост, високо качество и добра производителност на ThinkPad са заложени и в тази серия. Клавиатурата е с нов, по-модерен дизайн, с нормални размери, защитена при разливане на течности и с емблематичния за ThinkPad TrackPoint. Мultitouch тъчпадът е широк, комфортен и предлага функции като увеличение и завъртане.




Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха



Дисплеят на ThinkPad Edge е 13.3” HD, напълно достатъчен за работа с документи, офис приложения и др., в горната част е разположена камера със сензор за осветеност. Новост е възможността за избор на процесор – на пазара ще се предлагат модели както с традиционните Intel® Core™2 Duo, така и с AMD Turion™ X2. Графичните карти съответно ще бъдат Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD или ATI Radeon HD 3200. Капацитетът на твърдия диск ще бъде от 250 до 500GB, а оперативната памет е DDR2. Освен стандартните възможности за връзка 802.11bgn WiFi, Gigabit Ethernet, Bluetooth, на някои модели ще може да се добавя и WWAN с GPS функционалност. Разширителните портове на ThinkPad Edge са 3 USB, четец за карти, комбо аудио жак, VGA и HDMI. Теглото му е 1.64кг, лек и удобен за носене и работа. Батериите са два вида – 4 и 6-клетъчни, като с голямата ще може да работи с едно зареждане до 8 часа. Както при всички останали представители на ThinkPad линията и тук присъстват Think Vantage технологиите, улесняващи поддръжката и работата. Lenovo не забравя и грижата за околната среда. ThinkPad Edge е сертифициран като EPEAT Gold, ENERGY STAR® и е RoHS съвместим.
Със своите характеристики, впечатляващ дизайн и изключително атрактивна цена – от 550 до 999$, ThinkPad Edge 13” може да бъде Вашият любим бизнес ноутбук, без да е необходимо да влагате големи суми.









Archives