ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Таня Колева  January 11 2010 09:08:09 AM
В началото на новата година Lenovo ни представи двата нови модела ThinkPad x100e и ThinkPad Edge. Производителят този път наистина успя да ни изненада, разчупвайки всички представи за визията на традиционния ThinkPad. Х100e е най-малкият представител на тази продуктова линия и се вмества в класа на нетбуците. На пръв поглед външният вид следва тенденциите на емблематичния дизайн на ThinkPad. Това, което ме учуди най-много беше, че този модел освен в класическия черен цвят, ще се предлага и в червен (Heatwave Red) и в бял (Arctic White). Доста смела стъпка от страна на Lenovo, която, според мен, ще допадне най-много на дамите, които искат да притежават надежден, добре оборудван и високопроизводителен малък компютър със стилна и изчистена визия.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
ТhinkPad x100e е ултрапреносим компютър, ориентиран предимно към потребителите от малкия и среден бизнес. Налице е характерната за тази продуктова линия здравина на корпуса и качествена сглобка, внимание към детайлите, ориентирани към по-голямо удобство при работа, въпреки че липсва металната решетка Roll Cage, осигуряваща допълнителна защита. Той е с 11.6" HD дисплей, който предлага високо качество на изображението, а уеб камерата със сензор за осветеността е разположена в горната част. Клавиатурата също е с променен дизайн, но трябва да се отбележи наличието на задължителния и емблематичен за тези преносими компютри TrackPoint и защита при разливане на течности. Размерът на бутоните е с незначителна разлика от тези на стандартен лаптоп. Мultitouch тъчпадът е по-широк, с гладка повърхност и изключително удобен.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
В ТhinkPad x100e са използвани процесор AMD Athlon Neo, графична карта ATI Radeon HD 3200 и VISION Pro технология, които осигуряват по-висока производителност от стандартен нетбук и пълноценно мултимедийно изживяване. Оперативната памет е DDR2, твърдият диск е с капацитет 160, 250, 320 GB (в зависимост от модела) и със защита Active Protection System. Възможностите за връзка са стандартните – WiFi, Gigabit Ethernet, като Bluetooth и WWAN са налични при определени модели. Има три USB порта, единият е разположен от дясната страна, близо до четеца за флаш карти. Както при останалите нетбуци, липсва оптично устройство, но не е проблем да се добави външно такова. Новото при тази серия е наличието на комбо аудио жак – може да се използва като изход за слушалки или вход за микрофон, като системата разпознава какво е включено в момента. Не е пропуснат и вграденият микрофон, а говорителите са два с качествен стерео звук. Теглото на ТhinkPad x100e е само 1.33кг, изключително лек и удобен за носене, благодарение на компактните си размери. Животът на батерията е до 5 часа за 6-клетъчната, напълно достатъчен за работа извън офиса. Не на последно място трябва да се обърне внимание и на доста атрактивната цена – от 499$, което ще го направи достъпен и за потребителите с по-ограничен бюджет. Не са забравени и Think Vantage технологиите, улесняващи значително поддръжката и работата с ТhinkPad x100e.


Да разгледаме и ThinkPad Edge 13” – първият от новата ThinkPad Edge серия, който ще бъде последван от 14” и 15” модели през март тази година. Тази серия ще бъде насочена отново към потребителите от малкия и среден бизнес. Lenovo залага на традиционния стилен и изчистен дизайн и класическия черен цвят на корпуса, но добавя и възможност за избор – модел в червено. Ъглите са леко заоблени и със сребрист кант, който придава изискана и елегантна визия.


Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
Легендарната издръжливост, високо качество и добра производителност на ThinkPad са заложени и в тази серия. Клавиатурата е с нов, по-модерен дизайн, с нормални размери, защитена при разливане на течности и с емблематичния за ThinkPad TrackPoint. Мultitouch тъчпадът е широк, комфортен и предлага функции като увеличение и завъртане.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяхаДисплеят на ThinkPad Edge е 13.3” HD, напълно достатъчен за работа с документи, офис приложения и др., в горната част е разположена камера със сензор за осветеност. Новост е възможността за избор на процесор – на пазара ще се предлагат модели както с традиционните Intel® Core™2 Duo, така и с AMD Turion™ X2. Графичните карти съответно ще бъдат Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD или ATI Radeon HD 3200. Капацитетът на твърдия диск ще бъде от 250 до 500GB, а оперативната памет е DDR2. Освен стандартните възможности за връзка 802.11bgn WiFi, Gigabit Ethernet, Bluetooth, на някои модели ще може да се добавя и WWAN с GPS функционалност. Разширителните портове на ThinkPad Edge са 3 USB, четец за карти, комбо аудио жак, VGA и HDMI. Теглото му е 1.64кг, лек и удобен за носене и работа. Батериите са два вида – 4 и 6-клетъчни, като с голямата ще може да работи с едно зареждане до 8 часа. Както при всички останали представители на ThinkPad линията и тук присъстват Think Vantage технологиите, улесняващи поддръжката и работата. Lenovo не забравя и грижата за околната среда. ThinkPad Edge е сертифициран като EPEAT Gold, ENERGY STAR® и е RoHS съвместим.
Със своите характеристики, впечатляващ дизайн и изключително атрактивна цена – от 550 до 999$, ThinkPad Edge 13” може да бъде Вашият любим бизнес ноутбук, без да е необходимо да влагате големи суми.

Comments

1Miro Dolaptchiev  01/11/2010 10:48:43 AM  Красота!

Ако имаме два лаптопа, които са с почти еднакви параметри, еднаква здравина и надеждност, но единия е... как да го нарека... с традиционен дизайн, а другия е ултра-модерен и атрактивен, кой мислите ще върви повече?! Никога не съм проумявал какво точно им пречи на IBM и в последствие Lenovo да направят ThinkPad-ите наред с всичко останало и красиви. Явно някой друг и се задал същия въпрос и понеже надали е могъл да даде смислен отговор си е казал: Е какво пък - айде следващите ThinkPad-и да ги направим и да изглеждат добре.

2Becko  01/11/2010 10:23:30 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Червен Thinkpad все едно розова S-класа ;-)

Според мен по-добре ще бъде шареничките Thinkpad-и да се продават с марката "Lenovo", а Thinkpad да останат класическите модели T, R и X. Thinkpad винаги са били високонадеждни бизнес машини. Сега с тези (и подобни) шарении ми се струва, че марката Thinkpad ще загуби имиджа си. Без да имам каквито и да е впечатления малко ме съмняват и качествата на мобилните AMD процесори.

А и не мога да разбера кой би искал червен Thinkpad ?! ;-)

3goran  01/12/2010 8:40:17 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Миро: Само където поне половината свят не е съгласен с теб какво е красив лаптоп. Бизнес дизайн - не означава грозно, а точно напротив. Просто хората като теб са залитнали по consumer дизайн продуктите.

4kamen  01/12/2010 12:15:44 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Аз съм от тази половина на хората за, които ThinkPad трябва да си останат с "дървения" дизайн, твърдия корпус, нищо лъскаво и ... какво, за Бога, не му харесват на цвета на този дизайн?!

Както и да е... Мисълта ми беше за x100e - това животинче (черно, разбира се) колко се стопля при нормална употреба? Никъде не намерих нито едно ревю за работната температура. Това наред с новата клавиатура са причините, които могат да ме откажат в случая. Иначе Netbook с гаранция (означава качество) на Thinkpad - яко :-)

И още, в мрежата ми попадна менеие "...от всички неща които Леново можеха да променят защо избраха най-добрата клавиатура в бизнеса..."

5Таня Колева  01/14/2010 8:10:46 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Веско: Явно шаренките компютри се харесват на потребителите. Лилавият IdeaPad S10 с цветенцата по капака се радва на голяма популярност. А според мен Lenovo се опитват да обхванат по-голям пазарен сегмент с тези нови модели.

@kamen: и аз съм привърженик на традиционния дизайн на ThinkPad и не бих сменила моя 14-инчов T61 за никой друг, освен за х301 (личен фаворит). Покритието на капака им наистина е уникално здраво и за разлика от лъскавките модели не се налага да се полира след всяко докосване с пръсти. Колкото до работната температура и удобството на новата клавиатура - до месец ще разберем, първите бройки ще са пристигнали до тогава.

6Xavi  01/18/2010 12:36:08 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

А на българския пазар кога ще има х100е и на каква цена :)

7Гануша Добрева  01/18/2010 4:42:08 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: Първите модели се очакват в средата на февруари, а цената им ще е около 488$ без ДДС. Ще пристигнат два модела, като разликата ще е в цвета - червен и черен: ThinkPad X100e, Black, AMD Athlon Neo MV 40 (Single core 1.60GHz 512KB L2 15W),1 GB,160GB/5400rpm,GFX, Integrated (133MHz, AMD RS 780 MN),11.6' WXGA non-glossy Camera,GigabitRealtek 802.11n (1x2),Ready,ModemBluetoothCamera,3 cell,Mini PCI Express Card,XP Home 1 Year, Парт. No: NTS68BM

и ThinkPad X100e, Red, AMD Athlon Neo MV 40 (Single core 1.60GHz 512KB L2 15W),1 GB,160GB/5400rpm,GFX, Integrated (133MHz, AMD RS 780 MN),11.6' WXGA non-glossy Camera,GigabitRealtek 802.11n (1x2),Ready,ModemBluetoothCamera,3 cell,Mini PCI Express Card,XP Home 1 Year, Парт. No: NTS6ABM

8Xavi  01/18/2010 6:35:04 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Благодаря! А опции за шестклетъчна батерия има ли? Очаквам с нетърпение да направите ревю на модела тук.

9Таня Колева  01/20/2010 10:44:53 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: ще има опции за шестклетъчна батерия за x100e. Ревю ще направим след като пристигне доставката.

10Таня Колева  01/20/2010 10:44:56 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: ще има опции за шестклетъчна батерия за x100e. Ревю ще направим след като пристигне доставката.

11Xavi  01/22/2010 2:33:16 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

От това, което чета в ревютата из нета, батерията/ дори и 6-клетъчната/ не дава повече от три часа автономна работа. Надявам се от вас да получим по-добри новини по този проблем :) А ще има ли, в бъдеще, модели с двуядрени АМД процесори? Доколкото има инфо, това е в плановете на Леново.

12Xavi  02/09/2010 8:13:20 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Време е за ревюто :) Нетбукът е вече в България ;)

13Гануша  02/16/2010 3:55:52 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi все още очакваме X100, ще пуснем ревю след това.

14Xavi  02/19/2010 9:20:33 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

OK :) Заблудих се от няколко анонса из онлайн магазините. Ще чакам търпеливо :)

15Xavi  03/26/2010 11:12:25 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Здравейте отново :)

Ще има ли в Бг от новите х100е с двуядрените процесори?

16  03/31/2010 12:13:54 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Здравейте,

засега не се предвижда внос в България на тези модели.

17Tisho  12/08/2010 6:33:00 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Взех за жена си червено Х100е, не че тя го искаше червено :) но определено отпечатъците по корпуса не се личат толкова много както при черната версия .. Много добра машинка, изборът беше изцяло мой при доста конкуриращи модели в този клас и под неговата цена - но ThinkPad надделя!

18Krum  12/23/2010 10:30:50 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Защо не се предлага thinkpad edge 15 в червен цвят, според мен изглежда добре, радвам се че все пак са сменили дизайна, много от новите клиенти вече гледат с друг поглед към Lenovo...

19Carolyn Carolyn  11/18/2021 8:06:20 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

McAfee programming gives the digital security services to ensure your hardware

{ Link }

20Carolyn Carolyn  11/18/2021 8:07:20 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Ensure your hardware with McAfee programming

{ Link }

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне

Archives