ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Таня Колева  January 11 2010 09:08:09 AM
В началото на новата година Lenovo ни представи двата нови модела ThinkPad x100e и ThinkPad Edge. Производителят този път наистина успя да ни изненада, разчупвайки всички представи за визията на традиционния ThinkPad. Х100e е най-малкият представител на тази продуктова линия и се вмества в класа на нетбуците. На пръв поглед външният вид следва тенденциите на емблематичния дизайн на ThinkPad. Това, което ме учуди най-много беше, че този модел освен в класическия черен цвят, ще се предлага и в червен (Heatwave Red) и в бял (Arctic White). Доста смела стъпка от страна на Lenovo, която, според мен, ще допадне най-много на дамите, които искат да притежават надежден, добре оборудван и високопроизводителен малък компютър със стилна и изчистена визия.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
ТhinkPad x100e е ултрапреносим компютър, ориентиран предимно към потребителите от малкия и среден бизнес. Налице е характерната за тази продуктова линия здравина на корпуса и качествена сглобка, внимание към детайлите, ориентирани към по-голямо удобство при работа, въпреки че липсва металната решетка Roll Cage, осигуряваща допълнителна защита. Той е с 11.6" HD дисплей, който предлага високо качество на изображението, а уеб камерата със сензор за осветеността е разположена в горната част. Клавиатурата също е с променен дизайн, но трябва да се отбележи наличието на задължителния и емблематичен за тези преносими компютри TrackPoint и защита при разливане на течности. Размерът на бутоните е с незначителна разлика от тези на стандартен лаптоп. Мultitouch тъчпадът е по-широк, с гладка повърхност и изключително удобен.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
В ТhinkPad x100e са използвани процесор AMD Athlon Neo, графична карта ATI Radeon HD 3200 и VISION Pro технология, които осигуряват по-висока производителност от стандартен нетбук и пълноценно мултимедийно изживяване. Оперативната памет е DDR2, твърдият диск е с капацитет 160, 250, 320 GB (в зависимост от модела) и със защита Active Protection System. Възможностите за връзка са стандартните – WiFi, Gigabit Ethernet, като Bluetooth и WWAN са налични при определени модели. Има три USB порта, единият е разположен от дясната страна, близо до четеца за флаш карти. Както при останалите нетбуци, липсва оптично устройство, но не е проблем да се добави външно такова. Новото при тази серия е наличието на комбо аудио жак – може да се използва като изход за слушалки или вход за микрофон, като системата разпознава какво е включено в момента. Не е пропуснат и вграденият микрофон, а говорителите са два с качествен стерео звук. Теглото на ТhinkPad x100e е само 1.33кг, изключително лек и удобен за носене, благодарение на компактните си размери. Животът на батерията е до 5 часа за 6-клетъчната, напълно достатъчен за работа извън офиса. Не на последно място трябва да се обърне внимание и на доста атрактивната цена – от 499$, което ще го направи достъпен и за потребителите с по-ограничен бюджет. Не са забравени и Think Vantage технологиите, улесняващи значително поддръжката и работата с ТhinkPad x100e.


Да разгледаме и ThinkPad Edge 13” – първият от новата ThinkPad Edge серия, който ще бъде последван от 14” и 15” модели през март тази година. Тази серия ще бъде насочена отново към потребителите от малкия и среден бизнес. Lenovo залага на традиционния стилен и изчистен дизайн и класическия черен цвят на корпуса, но добавя и възможност за избор – модел в червено. Ъглите са леко заоблени и със сребрист кант, който придава изискана и елегантна визия.


Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха
Легендарната издръжливост, високо качество и добра производителност на ThinkPad са заложени и в тази серия. Клавиатурата е с нов, по-модерен дизайн, с нормални размери, защитена при разливане на течности и с емблематичния за ThinkPad TrackPoint. Мultitouch тъчпадът е широк, комфортен и предлага функции като увеличение и завъртане.
Image:ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяхаДисплеят на ThinkPad Edge е 13.3” HD, напълно достатъчен за работа с документи, офис приложения и др., в горната част е разположена камера със сензор за осветеност. Новост е възможността за избор на процесор – на пазара ще се предлагат модели както с традиционните Intel® Core™2 Duo, така и с AMD Turion™ X2. Графичните карти съответно ще бъдат Intel Graphics Media Accelerator 4500MHD или ATI Radeon HD 3200. Капацитетът на твърдия диск ще бъде от 250 до 500GB, а оперативната памет е DDR2. Освен стандартните възможности за връзка 802.11bgn WiFi, Gigabit Ethernet, Bluetooth, на някои модели ще може да се добавя и WWAN с GPS функционалност. Разширителните портове на ThinkPad Edge са 3 USB, четец за карти, комбо аудио жак, VGA и HDMI. Теглото му е 1.64кг, лек и удобен за носене и работа. Батериите са два вида – 4 и 6-клетъчни, като с голямата ще може да работи с едно зареждане до 8 часа. Както при всички останали представители на ThinkPad линията и тук присъстват Think Vantage технологиите, улесняващи поддръжката и работата. Lenovo не забравя и грижата за околната среда. ThinkPad Edge е сертифициран като EPEAT Gold, ENERGY STAR® и е RoHS съвместим.
Със своите характеристики, впечатляващ дизайн и изключително атрактивна цена – от 550 до 999$, ThinkPad Edge 13” може да бъде Вашият любим бизнес ноутбук, без да е необходимо да влагате големи суми.

Comments

1Miro Dolaptchiev  01/11/2010 10:48:43 AM  Красота!

Ако имаме два лаптопа, които са с почти еднакви параметри, еднаква здравина и надеждност, но единия е... как да го нарека... с традиционен дизайн, а другия е ултра-модерен и атрактивен, кой мислите ще върви повече?! Никога не съм проумявал какво точно им пречи на IBM и в последствие Lenovo да направят ThinkPad-ите наред с всичко останало и красиви. Явно някой друг и се задал същия въпрос и понеже надали е могъл да даде смислен отговор си е казал: Е какво пък - айде следващите ThinkPad-и да ги направим и да изглеждат добре.

2Becko  01/11/2010 10:23:30 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Червен Thinkpad все едно розова S-класа ;-)

Според мен по-добре ще бъде шареничките Thinkpad-и да се продават с марката "Lenovo", а Thinkpad да останат класическите модели T, R и X. Thinkpad винаги са били високонадеждни бизнес машини. Сега с тези (и подобни) шарении ми се струва, че марката Thinkpad ще загуби имиджа си. Без да имам каквито и да е впечатления малко ме съмняват и качествата на мобилните AMD процесори.

А и не мога да разбера кой би искал червен Thinkpad ?! ;-)

3goran  01/12/2010 8:40:17 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Миро: Само където поне половината свят не е съгласен с теб какво е красив лаптоп. Бизнес дизайн - не означава грозно, а точно напротив. Просто хората като теб са залитнали по consumer дизайн продуктите.

4kamen  01/12/2010 12:15:44 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Аз съм от тази половина на хората за, които ThinkPad трябва да си останат с "дървения" дизайн, твърдия корпус, нищо лъскаво и ... какво, за Бога, не му харесват на цвета на този дизайн?!

Както и да е... Мисълта ми беше за x100e - това животинче (черно, разбира се) колко се стопля при нормална употреба? Никъде не намерих нито едно ревю за работната температура. Това наред с новата клавиатура са причините, които могат да ме откажат в случая. Иначе Netbook с гаранция (означава качество) на Thinkpad - яко :-)

И още, в мрежата ми попадна менеие "...от всички неща които Леново можеха да променят защо избраха най-добрата клавиатура в бизнеса..."

5Таня Колева  01/14/2010 8:10:46 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Веско: Явно шаренките компютри се харесват на потребителите. Лилавият IdeaPad S10 с цветенцата по капака се радва на голяма популярност. А според мен Lenovo се опитват да обхванат по-голям пазарен сегмент с тези нови модели.

@kamen: и аз съм привърженик на традиционния дизайн на ThinkPad и не бих сменила моя 14-инчов T61 за никой друг, освен за х301 (личен фаворит). Покритието на капака им наистина е уникално здраво и за разлика от лъскавките модели не се налага да се полира след всяко докосване с пръсти. Колкото до работната температура и удобството на новата клавиатура - до месец ще разберем, първите бройки ще са пристигнали до тогава.

6Xavi  01/18/2010 12:36:08 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

А на българския пазар кога ще има х100е и на каква цена :)

7Гануша Добрева  01/18/2010 4:42:08 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: Първите модели се очакват в средата на февруари, а цената им ще е около 488$ без ДДС. Ще пристигнат два модела, като разликата ще е в цвета - червен и черен: ThinkPad X100e, Black, AMD Athlon Neo MV 40 (Single core 1.60GHz 512KB L2 15W),1 GB,160GB/5400rpm,GFX, Integrated (133MHz, AMD RS 780 MN),11.6' WXGA non-glossy Camera,GigabitRealtek 802.11n (1x2),Ready,ModemBluetoothCamera,3 cell,Mini PCI Express Card,XP Home 1 Year, Парт. No: NTS68BM

и ThinkPad X100e, Red, AMD Athlon Neo MV 40 (Single core 1.60GHz 512KB L2 15W),1 GB,160GB/5400rpm,GFX, Integrated (133MHz, AMD RS 780 MN),11.6' WXGA non-glossy Camera,GigabitRealtek 802.11n (1x2),Ready,ModemBluetoothCamera,3 cell,Mini PCI Express Card,XP Home 1 Year, Парт. No: NTS6ABM

8Xavi  01/18/2010 6:35:04 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Благодаря! А опции за шестклетъчна батерия има ли? Очаквам с нетърпение да направите ревю на модела тук.

9Таня Колева  01/20/2010 10:44:53 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: ще има опции за шестклетъчна батерия за x100e. Ревю ще направим след като пристигне доставката.

10Таня Колева  01/20/2010 10:44:56 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi: ще има опции за шестклетъчна батерия за x100e. Ревю ще направим след като пристигне доставката.

11Xavi  01/22/2010 2:33:16 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

От това, което чета в ревютата из нета, батерията/ дори и 6-клетъчната/ не дава повече от три часа автономна работа. Надявам се от вас да получим по-добри новини по този проблем :) А ще има ли, в бъдеще, модели с двуядрени АМД процесори? Доколкото има инфо, това е в плановете на Леново.

12Xavi  02/09/2010 8:13:20 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Време е за ревюто :) Нетбукът е вече в България ;)

13Гануша  02/16/2010 3:55:52 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

@Xavi все още очакваме X100, ще пуснем ревю след това.

14Xavi  02/19/2010 9:20:33 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

OK :) Заблудих се от няколко анонса из онлайн магазините. Ще чакам търпеливо :)

15Xavi  03/26/2010 11:12:25 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Здравейте отново :)

Ще има ли в Бг от новите х100е с двуядрените процесори?

16  03/31/2010 12:13:54 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Здравейте,

засега не се предвижда внос в България на тези модели.

17Tisho  12/08/2010 6:33:00 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Взех за жена си червено Х100е, не че тя го искаше червено :) но определено отпечатъците по корпуса не се личат толкова много както при черната версия .. Много добра машинка, изборът беше изцяло мой при доста конкуриращи модели в този клас и под неговата цена - но ThinkPad надделя!

18Krum  12/23/2010 10:30:50 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Защо не се предлага thinkpad edge 15 в червен цвят, според мен изглежда добре, радвам се че все пак са сменили дизайна, много от новите клиенти вече гледат с друг поглед към Lenovo...

19Carolyn Carolyn  11/18/2021 8:06:20 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

McAfee programming gives the digital security services to ensure your hardware

{ Link }

20Carolyn Carolyn  11/18/2021 8:07:20 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Ensure your hardware with McAfee programming

{ Link }

21Ij start canon  04/12/2022 9:24:45 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Ij start canon is a platform for getting the canon printer driver. You can easily download the driver according to your model as ij start canon is designed with a user-friendly interface.

22ij.start canon  04/12/2022 9:26:16 AM  ij.start canon

ij.start canon is the manufacturer site to download Canon printer drivers. Install and set up Canon Printer and obtain high-quality printing documents straightforwardly.

{ Link }

23ij.start canon  04/12/2022 9:27:32 AM  ij.start canon

Ij start canon is a platform for getting the canon printer driver. You can easily download the driver according to your model as ij start canon is designed with a user-friendly interface.

{ Link }

{ Link }

https://istartsetup.com/canon-ij-network-tool/

24david  04/12/2022 4:55:42 PM  Reliable dedicated hosting

DedicatedHosting4u can help you to take your online business to the next level If you're serious about your business, dedicated hosting servers are the only way to go. We may also assist with email marketing by offering servers.

{ Link }

25Cricut Design Space  05/05/2022 9:46:44 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

The Cricut Design Space download is available in Apple’s app store as well as Android’s Google Play Store. For Windows and Mac, the Cricut Design Space download is possible via cricut Cricut Design Space Download

26Cricut Design Space Download  05/05/2022 9:47:33 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

The Cricut Design Space download is available in Apple’s app store as well as Android’s Google Play Store. For Windows and Mac, the Cricut Design Space download is possible via cricut Cricut Design Space Download

27Cricut.com/setup  05/06/2022 7:46:19 AM  Cricut.com/setup

Cricut.com/setup allows you to enter the world of designs and patterns to evoke your craftsmanship for the development of unparalleled crafts and designs.

28shauna grant  05/06/2022 7:47:30 AM  cricut setup

Cricut.com/setup allows you to enter the world of designs and patterns to evoke your craftsmanship for the development of unparalleled crafts and designs.

https://cricutcricut.com/setup/

29cricut.com/setup  05/09/2022 1:22:01 PM  cricut.com/setup

Cricut machines are available in different types, including Cricut Joy, Cricut Maker 3, Cricut Maker, Cricut Explore 3, and Cricut Explore Air 2, and could be set up through design cricut.com setup.

30norc979  06/09/2022 8:55:33 AM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Coinbase Exchange helps institutional clients access one of the deepest pools of liquidity of any regulated crypto spot exchange.

https://sites.google.com/cryptowalletts.com/coinbase-exchange/home | https://sites.google.com/ewalletsconnects.com/coincheck/home

31how to speed up computer  06/18/2022 11:45:20 AM  how to speed up computer

If you have had a PC for more than a year or two, you should have noticed that its basic functions are slowing down. Including some bugs, software crashes, system lags & etc. There are few important changes you can make to encourage your PC to run faster.

32Brother Printer Driver   06/18/2022 2:14:24 PM  Brother Printer Driver

Do you face an issue where your computer crashes when playing games? Then you are not the only one to have encountered computer freezes when playing games issue. Several other users have reported the same thing

https://istartsetup.com/epson-printer-driver-is-unavailable/ ,

https://istartsetup.com/fix-canon-printer-error-code-5200/,

https://istartsetup.com/install-brother-printer-drivers-latest/,

https://istartsetup.com/computer-crashes-when-playing-games/.

https://istartsetup.com/windows-modules-installer-worker-high-disk/

33computer crashes when playing games  06/18/2022 2:16:21 PM  computer crashes when playing games

Do you face an issue where your computer crashes when playing games? Then you are not the only one to have encountered computer freezes when playing games issue. Several other users have reported the same thing

https://istartsetup.com/epson-printer-driver-is-unavailable/

https://istartsetup.com/fix-canon-printer-error-code-5200/

https://istartsetup.com/install-brother-printer-drivers-latest/

34epson 3760 drivr  06/21/2022 12:27:22 PM  ThinkPad x100e и Edge – традициите не са това, което бяха

Epson 3760 driver, also called et3760 driver, helps your Epson printer communicate with your computer. It’s a kind of all-in-one software program that translate and understaned all print commands by the Epson printer.

https://istartsetup.com/epson-et-3760-driver-download/

35microsoft teams camera not working  07/05/2022 10:57:47 AM  microsoft teams camera not working

If you are a windows 10 user and your USB Not Recognized, this guide can help you. The most seen symptoms of the error are

36bitcoin login  07/27/2022 8:33:20 PM  How To Buy And Sell Bitcoin

At bitcoin login we aim to provide you with the best trading , powered by both industry-leading and cutting edge innovative platforms. Our R&D efforts constantly push the boundaries of liquidity and usability to empower you to benefit from a truly exceptional trading environment.

https://basbitcoin.com

https://bitcoinproductlist.com

https://cyberbtctrading.com

https://bitcointenup.com

https://trades-bitcoin.org

  • Код за сигурност:

Първия Български Бутон за споделяне

Archives