Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Nevena Chervenakova  November 30 2011 03:36:34 PM
Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad
Малкото червено посочващо устройство TrackPoint е емблема на дизайна на съвременните ThinkPad лаптопи. Патентовaн от IBM, за пръв път използван именно в ThinkPad, TrackPoint e поредното изобретение, което улеснява работата и осигурява несравнимо удобство. Любопитен факт е, че при пръв опит, ползването на TrackPoint не изглежда изобщо лесно. Ако все пак опиташ и го ползваш 2-3 дни разбираш, че е съвършен и с него се работи с лекота. Започваш да го търсиш при всеки различен компютър, който докосваш и не можеш да си представиш да работиш без него.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

На стандартната QWERTY клавиатура Track point-a се пада между клавишите G, H и B, а mouse бутоните са точно под шпацията. Те са пригодени както за хора пишещи с дясна ръка, така и за тези, които използват лявата, защото се намират на централно място под клавишите. Благодарение на удобното разположение и функционалност на TrackPoint-а, се елиминира напълно необходимостта от използването на външна мишка. Това спестява времето,  необходимо да си сваляш ръката от клавиатурата, за да стигнеш  мишката и да преместиш курсора.  

Тrack point-a предлага алтернативни варианти на червеното капаче за различните лични предпочитания - Classic Dome, Soft Dome или Soft Rim, които се отличават по форма и усещането при допир.

Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad  Image:Червеният TrackPoint - емблемата на съвременния ThinkPad

Малко история

Концепцията за TrackPoint е създадена  през 1984 от Ted Selker, изследовател на PARC (Palo Alto Research Center Incorporated). Той открил проучване, в което се посочвало, че за един потребител отнема три четвърти от секундата в преместване на ръката от клавиатурата на мишката и същото това време, за да я върне обратно. Ted Selker искал да създаде устройство, което напълно да елиминира този ненужен разход на време. Selker построил модел на посочващо устройство, но не е успял да го развие. Три години по-късно, работейки в IBM, Selker имал възможност да се върне към дизайна на TrackPoint-а и да превърне своето откритие в изобретение, което става отличителна характеристика на ThinkPad лаптопите. През 1996 IBM регистрира патент за TrackPoint в Съединените щати.






Archives