Само за фенове - ThinkPad преди ThinkPad.

Руслана Ангелова  October 24 2013 03:15:07 PM
Image:Само за фенове - ThinkPad преди ThinkPad.

Този месец се навършиха 21 години от създаването на ThinkPad. Разказвали сме историята на легендарната марка нееднократно и не спираме да споделяме въодушевени за предимствата на ThinkPad и удивителните вложени технологии. Днес Ви предлагам нещо, което вероятно малцина са виждали – ThinkPad прототипи от началото на 90-те години, създадени от Ричард Сапър.

Всички ThinkPad фенове знаят, че японската кутия за обяд Bento, е нещото вдъхновило Сапър и определило непреходния ThinPad дизайн със строгите геометрични линии и черния цвят.
Image:Само за фенове - ThinkPad преди ThinkPad.

Прототипът, който виждате, съвсем се доближава по форма и пропорции до японската кутия. Забележителен момент в дизайна е пантата във форма на луна и клавишите със странната D-форма. Идеята на Сапър е била да намери най-удобната за пръстите форма, която същевременно да контрастира визуално със строгата геометричност на кутията.

Идеята за съвършената клавиатура наистина датира от онези дни. Не случайно наричат легендарна ThinkPad клавиатурата и именно тя става повод за редица награди за дизайн.
Image:Само за фенове - ThinkPad преди ThinkPad.

Въпреки, че прототипите са от самото начало на 90-те години, още от ерата на черно-белите екрани, те изглеждат страхотно и днес. ThinkPad не е реализиран в този вид, но семплата черна кутия с уникалната панта е забележителен дизайнерски проект с характерните за Сапър непреходност и съвършенство.

Повече в материала на Дейвид Хил

Източник: http://blog.lenovo.com/design/





Archives