IdeaPad Y560 - лаптопът, в който ще се влюбите

Таня Колева  September 27 2010 05:19:07 PM
Първата мисъл, която ми мина, след като видях IdeaPad Y560, беше една реплика на Кари Брадшоу: „Дами, намерих си любовник”. Няма начин човек да остане безразличен, държейки този преносим компютър в ръцете си. Като се започне от външния вид - дизайнът му е определено впечатляващ и много стилен, покритието на капака е черен металик с леко оранжеви отблясъци. Клавиатурата е почти като на ThinkPad, голяма и много удобна за писане, тъчпадът е доста широк, с леко релефно покритие. В ляво има разположени бутончета за усилване и намаляне на звука, а в средата над клавиатурата се намира голямата новост SlideNav – продълговат сензор, от който чрез плъзгане на пръст по него може да се стартират до 8 програми, да се заключва десктопа и да се сменят фоновите изображения. Много е полезно, ако искате бързо да си пуснете любимата музика или да си отворите браузер, например. Иконите в него могат да се задават според предпочитанията. Адмирации за дизайнерите, това е наистина полезно допълнение към впечатляващите мултимедийни възможности на Y560. Най-голямата изненада за мен обаче беше звукът – JBL говорители с Dolby Home Theater, които наистина възпроизвеждат перфектен звук. Мислех си, че няма лаптоп, който да може да звучи като нормална озвучителна система, но се оказа, че греша. В помещение от 20-на квадратни метра се чуваше прекрасно, дори и звуци, които по принцип се изкривяват от повечето говорители. Беше удоволствие да си слушам любимата музика с качествен звук, а не като от стар VEF (някои може би си спомнят това чудо на техниката).
Няколко думи и за дисплея – кристално ясно изображение, до клавиатурата се намира бутонче, чрез което може да се избира и режима. Останах впечатлена от вградения Ambient Light Sensor, който автоматично регулира яркостта, в зависимост от околната осветеност.






Image:IdeaPad Y560 - лаптопът, в който ще се влюбите





Направи ми впечатление изключително бързото стартиране (моделът, който тествах, е с Windows 7 и Lenovo Enhanced Experience) – буквално за секунди. Не вярвах, че това е възможно за операционна система на Microsoft, но е факт. Трябва да се споменат и техническите характеристики на звяра: процесор Intel Core i5, 4GB RAM, 500GB HDD, които са гаранция за една висока производителност, нали все пак става дума за мултимедиен компютър, който да служи основно за забавление. И за да може да си играете на любимите игрички, има хибридна графична карта – може да се избира, без да се рестартира, между вградената на Intel и отделната ATI RADEON HD 5730 с 1GB памет, в зависимост от използваните приложения в момента.



И за да бъде Y560 наистина перфектен, Lenovo са се погрижили и за софтуера. OneKey Theatre оптимизира изображенията и звука, за да бъдат по-ясни. SlideNav може да раздели екрана на две, така че да можете да гледате филм и да си работите едновременно. CyberLink YouCam е софтуер, който прибавя различни опции към лицето, което се снима. Можете да добавите ефект на пламък, да го заснемете като клипче и да го изпратите на работодателя си, за да види как може да пуши главата на някой от работа . Освен тази, има и опция за директно качване на заснетите клипчета с ефекти в YouTube, за да могат и други да им се порадват.
Lenovo са се погрижили и за защитата – VeriFace, софтуерът, който използва лицето като уникална парола. Не може да бъде излъган със снимка, пробвахме няколко пъти и не става (явно и друг е имал същата идея и производителите са се погрижили). Всички софтуерни екстри са с много приятен и красив интерфейс, така че да се работи с тях много лесно.
IdeaPad Y560  е създаден за забавление и удоволствие и перфектно се справя с тази задача, определено успя да ме впечатли, въпреки че след толкова години стаж в бранша почти нищо вече не ме учудва. За него може да се кажат само две думи: СТРАХОТЕН Е!




Archives